Wednesday, August 4, 2010

~My 1st Ketupat Sotong@Sotong Sumbat~



Ada juga kwn2 Jue tanya cmne nk buat sotong sumbat yg Jue buat aritu..xsangka rmai jugak yg mengidam selain en.nazrin ye..hehe,xpe2..kalau dh lama xmkn mmg cmtu la,teringin nya mesti lain macam sikit kn..

Sebenarnya ketupat sotong@sotong sumbat ni ada byk jenis tau..yg Jue buat tu mmg seperti yg mak Jue selalu buat..rasa dia manis..sbb guna gula melaka,klu yg terengganu punya kuah dia kaler putih..kuah lemak,sbb xmasuk gula melaka..yg Jue buat ni asalnya dr kelantan kot..

Ape2 pn, tetap ketupat sotong@sotong sumbat namanya kn..ini adalah kali pertama Jue buat sendiri tau,sblm ni biasa mkn yg dh terhidang je..hehe..ok la,ni Jue share untuk sume

‘my 1st ketupat sotong..’


Bahan-bahan:

- sotong yg gemuk2

- beras pulut (byk mana tu korang agak2 je ngan sotong tu)

- santan (pun kna agak2 sendiri ye..)

- gula melaka

- serai (dlm 2/3 batang)-diketuk

- bawang merah (dlm 2 ulas)-dihiris

- sikit hirisan halia

- lidi untuk mencucuk sotong

- 2 cubit garam


Cara nak buat:

- bersihkan sotong..kepala sotong asingkan ye..


- basuh beras pulut pastu masuk sedikit santan ngan secubit garam

- then, msuk pulut tu dlm badan si sotong..masuk lbh krg separuh je ye..ngan air santan tu sikit..


- pastu masuk kpala sotong then cucuk la ngan lidi..xmo bg pulut tu kuar nanti..lidi tu cucuk bersilang tau

- susun la sotong tu dlm periuk..


- pastu masuk santan, masuk hirisan bwg merah, masuk serai, masuk gula melaka


- gula melaka tu terpulang la nk ltk byk mana..klu letak byk,rasa manisnya byk la..xsedap pulak kang..korang agak2 je ye

- then masak la dapur..jgn lupa tambahkn secubit garam sbgai penambah perisa…huhu



Selamat mencuba ye kengkawan…


p/s: dh share resepi ni jgn xbuat pulak..pastu post entry kt blog masing2 ye..

1 comment: